021.4721244 info@letovanje.info

Ujedinjeni Arapski Emirati

Ujedinjeni Arapski Emirati

Ujedinjeni Arapski Emirati – UAE predstavljaju federaciju 7 emirata, Abu Dabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah i Fujairah, lociranih na jugoistočnoj strani arapskog poluostrva. Emirati su se ujedinili 1971. godine. Abu Dabi je najveći emirat, zauzima 87% ukupne površine, a najmanji je Ajman, samo 259km².

[su_tabs][su_tab title=”Dubai”]

[su_heading size=”20″]Dubai[/su_heading]

Dubai je drugi po veličini emirat kojim upravlja porodica Al Maktum. Poznat je u svetu kao jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija. Posle Šangaja, Dubai je grad sa najbržom stopom razvoja, svakog dana se u proseku izgradi 800 novih stanova i kuća.
U prošlosti, ovaj grad, kao uostalom i veći deo ovog dela sveta, živeo je od ribolova i lova na školjke. Pronalaskom nafte 1966. godine situacija se drastično promenila. Znajući da rezerve nafte neće trajati večno šeik Dubaija Rašid bin Saed Al Maktum je počeo sa detaljnim planovima za njegov razvoj. Novac dobijen od nafte usmeravan je u naglu izgradnju grada.
Luksuzni hoteli, duge peščane plaže, bazari, shopping centri, zabava i čuda modernog graditeljstva su ono što privlači sve više turista iz celog sveta.

[/su_tab]
[su_tab title=”Abu Dhabi”]

[su_heading size=”20″]Abu Dhabi[/su_heading]

Abu Dhabi je glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Najveći je grad u UAE i jedan od najmodernijih gradova na svetu. Abu Dhabi ima nešto više od 1,5 miliona stanovnika, i kao takav je glavno sedište brojnih naftnih kompanija i ambasada. Grad ima dosta vrtova, parkova, zelenih bulevara duž ulica i puteva, ali i sofisticirane visoke zgrade, luksuzne međunarodne lance hotela i raskošne tržne centre. Jezgro Abu Dhabija leži na ostrvu klinastog oblika i povezano je sa kopnom mostovima Maqta i Musaffah. Široki kraj ostrva formira gradski centar zajedno sa Corniche-m duž obale. Abu Dhabi nudi turistima kulturne i istorijske znamenitosti, među kojima su najpoznatije džamija Sheikh Zayed, Corniche, najviša zastava na svetu, Khalifa park (koji ima sopstveni akvarijum, muzej, voz, igralište i vrtove). Abu Dhabi ima pustinjsku, suvu klimu. Od juna do septembra je najtopliji period godine, sa prosečnom temperaturom oko 35 stepeni, dok je od novembra do marta znatno prijatnija klima, uz povremenu pojavu magle. Sunce tokom cele godine, netaknute plaže, spektakularne peščane dine i kosmopolitski način života očekuju svakoga ko poseti Abu Dhabi. Sve navedeno u kombinaciji sa karakterističnim arapskim gostoprimstvom, čini Abu Dhabi očaravajućom destinacijom za turiste.

[/su_tab]
[su_tab title=”Ras Al Khaimah”]

[su_heading size=”20″]Ras Al Khaimah[/su_heading]

Ras Al Khaimah u prevodu znaci: “Na vrhu satora”, poznat kao Julfar jedan je od emirata Ujedinjenih Arapskih Emirata ( U.A.E.). Nalazi se na jugozapadu persijskog zaliva i granici se sa Omanom.

[/su_tab]
[su_tab title=”Sharjah”]

[su_heading size=”20″]Sharjah[/su_heading]

Istorijski gledano, Sharjah je bio jedan od najbogatijih gradova ovog regiona. Treći je po veličini od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Zauzima površinu od 2.600 км ² i ima preko 800 000 stanovnika. Graniči se sa Dubaijem i Ajmanom. Od Abu Dhabija udaljen je 170 km. Jedini je emirat koji se prostire na obe obale Arapskog zaliva i zaliva Oman.

[/su_tab]
[su_tab title=”Fujariah”]

[su_heading size=”20″]Fujariah[/su_heading]

Fujeirah je jedan od sedam emirata koji se nalaze u sastavu Ujedinjenih Arapskih Emirata i jedini koji izlazi na Omanski zaliv. Emiratom od 1974. upravlja šeik Hamad bin Mohammed Al Sharqi. Fujeirah je sa površinom od 1.165 km2 (1,5% površine Emirata) peti po veličini emirat u UAE. Ima oko 130.000 stanovnika. Glavni grad ovog emirata je istoimeni Fujeirah u kom živi oko 50.000 ljudi. Fujeirah je jedini pretežno planinski emiat, za razliku od drugih koji su pretežno pustinjski. Prosečna letnja temperatura je od 30-40 °C, a zimska 25-30 °C. Kišna sezona je tokom zime. Fujeirah je najmlađi emirat u sastavu UAE, pridružio se Emiratima 1971. godine. U ovom emiratu se nalazi najstarija džamija u UAE, sagrađena 1446. godine. Ekonomija ovog emirata se oslanja na naftu i turizam.

[/su_tab]

[su_tab title=”Cenovnici”]

Cenovnici Ujedinjeni Arapski Emirati

uskoro…

[/su_tab]

[su_tab title=”Rezerviši”]

[CP_EASY_FORM_WILL_APPEAR_HERE]

[/su_tab]

[/su_tabs]