021.4721244 info@letovanje.info

Bodrum

BODRUM Turska

letovanje 2016.

Bodrum, letovanje Bodrum, Bodrum Turska, letovanje Bodrum TurskaBodrum Turska je jedno od najekskluzivnijih letovališta na turskoj rivijeri i nalazi se na granici Egejskog i Sredozemnog mora. Bodrum je izuzetno lep mediteranski grad, a ujedno je i najstariji turistički centar Turske. Na teritoriji današnjeg Bodruma nekada je postojao antički grad Halikarnas sa svojim poznatim Mauzolejom koji je bio jedno od sedam svetskih čuda antičkog sveta, a danas je od tog velelepnog zdanja ostao samo temelj i mali broj skulptura i ime najveće diskoteke na otvorenom na Mediteranu – Halikarnas. U Bodrumu postoji i srednjovekovna tvrđava Sv. Petra iz XV veka, simbol Bodruma, nalazi se u sredini luke prepune luksuznih jahti i jedrenjaka, a danas je pretvorena u muzej podvodne arheologije. Četvrtaste, jednospratne, bele kuće ravnih krovova, ovenčane bokorima purpurnih begonija, zaštitni su znak ovog nekada malog dorskog gradića, a danas poznatog letovališta na turskoj obali. Turisti iz celog sveta dolaze da borave na poznatim peščanim i šljunkovitim plažama, od kojih su najpoznatije Bitez plaža, Plaža Bagla ili Kamila, Gumbet plaža. Do svih plaža možete doći dolmušima, tj. Minibusevima, što ih čini vrlo dostupnim. Bodrum ima mediteransku klimu, gde su leta topla i vlažna (temperatura oko 34ºC), a najtopliji meseci su jul i avgust, dok temperatura vode dostiže i 26 ºC. Brojne prodavnice duž ulica, šoping centar, bazar na kome je obavezno cenkanje čine Bodrum najboljim gradom za šoping na turskoj rivijeri.

Bodrum, letovanje Bodrum, Bodrum Turska, letovanje Bodrum Turska

Bodrum Turska

Bodrum je nadaleko čuven po bogatom noćnom životu sa dve najposećenije diskoteke na turskom primorju, a najpoznatija diskoteka je Halikarnas na otvorenom sa pogledom na dvorac sv. Petra i prima 5000 posetilaca koji uz spektakularni light show dočekuju rađanje sunca na istoku.

Od izleta preporučujemo da posetite neko od atraktivnih sela u blizini Bodruma, kao što je Gumusluk, poznat po svojim ribljim restoranima i Međunarodnom festivalu klasične muzike, ali i antički Efes do kog Vam treba oko 2h vožnje. Takođe su interesantni zaliv Bitez, Gumbet i selo Turgutreis do kojih mozete da stignete dolmušima ili turističkim brodićima.

Pored letovališta Bodrum u ponudi za letovanje 2016. nalaze se poznata turistička mesta u Turskoj, kao što su: Kušadasi, Marmaris, Sarimsakli, Alanja, Antalija, Lara, Kemer, Side i Belek.

[pt_view id=”a83d14348f”]

Svim turistima koji putuju u inostranstvo preporučujemo da, zbog svoje sigurnosti i izbegavanja visokih troškova eventualnog lečenja ili lekarske intervencije, pre polaska na planirano putovanje obezbede polisu putnog zdravstvenog osiguranja. Za putovanje u pojedine zemlje Evropske unije neophodna je polisa putnog zdravstvenog osiguranja do visine od 30000 €.