021.4721244 info@letovanje.info

Alanja

ALANJA

letovanje 2016.

alanjaAlanja je jedno od najpopularnijih letovališta u Turskoj udaljeno je oko 130 km od Antalije gde se nalazi najbliži aerodrom. Grad je smešten u istočnom delu turske obale a odlikuju veoma izraženi kontrasti. Duge peščane plaže i hladne planinske reke, drevne ruševine iz rimskog doba i moderni hoteli, Orijent i Evropa na jednom mestu. Pre no što uđete u grad, zadiviće Vas veličanstven pogled na `Krunu Alanje` – zidine utvrđenja koje je bilo odbrambeno uporište od okrutnih gusara koji su harali Sredozemljem. Najveća atrakcija i simbol Alanje je Crvena kula koja je ime dobila po crvenoj cigli od koje je izgradjena. Najlepša i najpoznatija ulica je Bulevar Ataturk sa palmama, eukaliptusima, fikusima i strelicijumima, a u poprečnim ulicama hladovinu prave drvoredi narandže i nara. Grad je podeljen stenovitim poluostrvom na istočni deo, gde se nalaze plaža Keikubat, luka i sam centar grada, i na zapadni deo – Kleopatrina i plaža Delmeš. Alanju zapljuskuju prelepa peskovita Kleopatrina plaža duga 3 km i Ataturkova tj. Alanjina plaža čiji se kraj ne vidi golim okom.
Alanja je mesto koje je Marko Antonije poklonio Kleopatri kao svadbeni poklon i njih dvoje su upravo ovde, u svom ljubavnom gnezdu, proveli medeni mesec. Zbog toga se glavna gradska plaža zove Kleopatrina plaža i ujedno predstavlja najbolju plažu u Alanji; Ulaz na plažu se ne plaća, a po želji možete iznajmiti suncobrane i ležaljke.
Jedna je od glavnih gradskih atrakcija je Pećina Damlatas. Pored fascinantnih pećinskih ukrasa, ove pećine, smeštene uz more, specifične su po ogromnom procentu kiseonika, pa oboleli od bronhitisa, astme i sl. često dolaze tu. U pećini je temperatura konstantna i iznosi 22/23ºC.

Iz Alanje se organizuju mnogobrojni izleti kao što su krstarenje brodom, jeep safari, tursko kupatilo, rafting, tursko veče, Pamukkale, obilazak Izraela, Antalije, Sidea, Perge, Gazipaše i pećine lažni svetAspendosa, Troya šou, Manavgat vodopad, akva park, pećina Damlatas, reka Dimcaj.
Noćni provod u ovom gradu je nezaboravan. Klubovi i diskoteke Robin Hood, Havana club, Bistro Bellman, Queens Garden, noćno krstarenje sa pena žurkom i mnoge druge atrakcije će učiniti Vaše letovanje nezaboravnim. Alanja je pravi raj i za ljubitelje šopinga, cenkanje je neizostavno, a na raspolaganju su vam prodavnice sa različitim vrstama robe, a od lokalnih proizvoda možete kupiti nakit, tepih, tašne, stvari od kože, a posebna atrakcija je obojena tikva.

Pored letovališta Alanja u ponudi za letovanje 2016. nalaze se poznata turistička mesta u Turskoj, kao što su: Kušadasi, Bodrum, Marmaris, Sarimsakli, Antalija, Lara, Kemer, Side i Belek.

[pt_view id=”30e54804aa”]

Mapa Alanje