021.4721244 info@letovanje.info

Malta

Malta

Malta, letovanje Malta, putovanje Malta 2016Malta je mala i gusto naseljena ostrvska zemlja koju sačinjava arhipelag u sred Sredozemnog mora. Arhipelag se sastoji od tri naseljena ostrva od kojih je najveće Malta, drugo po veličini je Gozo, Comino, i dva nenaseljena Cominitto i Filfla, leži u središtu Mediterana, 93 kilometara južno od Sicilije i 350 kilometara severno od Libije. Svoje ime Malta je dobila po feničanskoj reči Malet, što u prevodu znači luka ili skrovište, a vekovima je pre svega, bila tvrđava. Odlikuje se prelepim zalivima i prirodnim lukama, uglavnom je ravničarska, mada je drugo po veličini ostrvo Gozo brdovitije i ima visokih stenovitih litica. Službeni jezici su malteški i engleski, a veći deo stanovništva govori italijanski i francuski, pa je ovo jedna od zemalja sa najvećim znanjem stranih jezika u Evropskoj uniji.

[su_gmap width=”940″ address=”malta”]Letovanje Malta[/su_gmap]

Dva najveća turistička centra su Sent Sliema (stenovita obala) i Džuliens. Sliema, sa svojom promenadom dugom 3 km uz morsku obalu, predstavlja najveći trgovački centar na ostrvu. U produžetku Slieme, u Sent Džuliensu nalaze se internacionalne škole za učenje stranih jezika, mnoštvo klubova, pabova,diskoteka i restorana. Malta je takođe veoma popularna kod ronioca jer stenovite obale nude uzbudljive podvodne lokacije, uključujući i pećine. Mnogo mladih ljudi dolazi na Maltu i da uči engleski jezik.

[su_tabs][su_tab title=”Hoteli”]

Hoteli Malta

hotel Aleksandra St Dzulians Malta 1Hotel ALEXANDRA 3* St. Dzulians
Hotel ALEXANDRA 3* St. Dzulians se nalazi se u Paceville, u blizini diskoteka, pabova, barova i Casina.
Hotel BAY STREET St. Dzulians 1Hotel BAY STREET 4* St. Dzulians
Hotel BAY STREET 4* St. Dzulians se nalazi u centru St.Dzulians-a, 50 metara od peščane plaže St.George‘s Bay, u blizini Casina, diskoteka, pabova i barova.
Hotel BUGGIBA Budziba 1Hotel BUGGIBA HOTEL 3* Budziba
Hotel BUGGIBA HOTEL 3* Budziba se nalazi u samom centru mesta, u zalivu Sent Pol. Od stenovite plaže je udaljen 500 m.
Hotel CANIFOR HOTEL Kavra 2Hotel CANIFOR HOTEL 4* Kavra
Hotel CANIFOR HOTEL 4* Kavra se nalazi na oko 150m od promenade i stenovite plaže, na 50m od autobuske stanice, par minuta od prodavnica, restorana, barova i 23km od aerodroma.
hotel CARLTON Sliema 14Hotel CARLTON HOTEL 3* Sliema
Hotel Carlton se nalazi na šetalištu pored mora, preko puta male i jedine peščane plaže u Sliemi, a koja se nalazi u sredini stenovite plaže duge 3 km.
Hotel CAVALIERI St. Dzulians1Hotel CAVALIERI St. Dzulians
Hotel CAVALIERI St. Dzulians se nalazi na samoj obali mora, na ulazu u Portomaso Marinu, u blizini promenade St. Jullians-a, centra noćnog života i glavnih gradskih autobuskih linija

[/su_tab]

[su_tab title=”Cenovnici”]

Cenovnik Malta

uskoro…

Upitnik

Slanje upitnika ne znači i automatski potvrđenu rezervaciju. Popunite upitnik i pošaljite rezervaciju. Kontaktiraćemo Vas u najkraćem roku…

Vaše ime (obavezno)

Kontakt telefon (obavezno)

Vaša e-mail adresa (obavezno)

Zanima me smeštaj u mestu:

Objekat:

Smeštaj / vrsta sobe:
1/11/21/31/41/51/61/71/8

Polazak ili prijava u hotel

Povratak ili odjava iz hotela

Broj odraslih putnika

Broj dece 2-12 godina

Broj dece do 2 godine

Vrsta prevoza
autobusomavionomsopstvenim prevozom

Napomena

Kako bi izbegli zlonamerne poruke popunite polja
To use CAPTCHA, you need Really Simple CAPTCHA plugin installed.

[/su_tab]

[su_tab title=”Znamenitosti”]

Malta vam nudi 7000 godina istorije koja je još uvek živa. Satima ćete otkrivati zadivljujuće stvari koje ovo ostrvo nudi. I gde god da krenete, u pozadini će biti spektakularni ostrvski pejzaži i arhitektura. Celim ostrvom se prepliću razne boje, od boje meda pa sve do mediteransko plave.
Malteška ostrva su opisana kao jedan veliki muzej na ostvorenom. Ono što ih čini jedinstvenim je da je njihova prošlost vidljiva i dan danas. Uđite u misterijoznu praistoriju ostrva, rekonstruišite puteve Sv. Pavla ili vidite gle su Vitezovi Sv. Jovana branili Hrišćanstvo.
Malta raspolaže i sa wellnss i spa objektima, luksuznim hotelima i odmaralištima,a na samo par kilometara možete probati novi sport, otići na krstarenje oko ostrva ili se upoznati sa najbitnijim istorijskim mestima, a uveče možete uživati u noćnim klubovima i barovima…

Na Malteškim ostrvima postoje tri znamenitosti koje su upisane na UNESCO-vu listu Svetske Kulturne Baštine. To su: Grad Valeta, Hramovi Megalita i Hal Seflieni Hypogeum. Tu je i veliki broj utvrđenja, palati, muzeja, kuli, crkava…

VALETA – Glavni grad Malte, Valeta, je neraskidivo povezan sa vojnom istorijom Malte, kao i sa dobrotvornim Redom Sv. Jovana iz Jerusalima. Grad je podignut posle Velike opsade 1565. godine i nazvan je po velemajstoru Žan Parizo de la Valeti. Ovaj utvrđeni grad ima preko 300 spomenika, na površini od 55 hektara, što ga čini kompleksom koji ima najveću koncetrisanost istorijskih spomenika na svetu.

HRAMOVI MEGALITA – Sedam Hramova Megalita su raspoređeni na Malti i Gozu, a svaki je rezultat individualnog razvoja ovih ostrva. Dva hrama Ggantija na ostrvu Gozo poznata su po strukturi iz Bronzanog Doba. Hramovi Ggantija su najstariji spomenici na svetu i dokaz da je ostrvo postojalo čak 1000 godina pre izgradnje piramida u Gizi.
Hramovi Hagar Kim (Hagar Qim), Mnajdra i Tarksien (Tarxien), su jedinstvena arhitektonska remek dela, imajući u vidu da su njihovi graditelji imali jako ograničene resurse za gradnju. Kompleksi Ta’Hagrat i Skorba pokazuju kako je tradicija gradnje gramova doneta na Maltu.
Ovih sedam hramova upisanu su na listu Svetske Kulturne Baštine kao grupa i predstavljaju jedinstvenu arhitektonsku tradiciju koja je cvetala na Malteškim ostrvima između 3600 i 2500 godine pre nove ere.

HAL SAFLIENI HYPOGEUM – Hal Saflieni Hypogeum je podzemni kompleks od kamena koji je korišćen kao utočište, kao i za sahranjivanje graditelja hramova. Otkriven je tokom građevinskih radova 1902 godine. Tri podzemna nivoa datiraju iz perioda 3600-2400 g. pre nove ere. Spomenik se smatra jednim od bitnijih spomenika u svetu.

PALATA VLADARA – Grandmaster’s Palace se nalazi u samom srcu Valete. Izgrađena je za vreme vladavine Žana de la Casire ( Jean de la Cassiere 1572-1581) i bila je njegov dom. Kako su se vladari smenjivali, tako se menjao i oblik ove palate, a sadašnji oblik dobila je sredinom 18. veka. Nakon francuske okupacije (1798-1800) palatu su preuzeli britanci i služila im je kao Palata Guvernera. Ova palata je bila sedište prve Ustavne Skupštine Malte 1921 godine, a nakon sticanja nezavisnosti postala je sedište parlamenta i predsednika.

KATEDRALA SV. JOVANA – Ovo je prvi kompletan primerak Baroka u svetu, pokrovitelj su bili vitezovi Sv. Jovana. Izrezbaren kemni zid, obojen plafon i deo oltara sa scenama iz života Sv. Jovana radio je vojni ahrihtekta Matija Preti. Katedrala je takođe poznata po najimpresivnijem delu Karavađa – Odrubljivanje glave Sv. Jovana Krstitelja.

Na Malti postoji veliki broj otvorenih i zatvorenih muzeja za svaku eru praistorije pa sve do II Svetskog Rata. Uz vitezove Sv. Jovana, koji su bili pokrovitelji umetnosti na Malti više od 250 godina, širom ostrva pronaći ćete veliki broj remek dela, palata, hramova…

[/su_tab][/su_tabs]