021.4721244 info@letovanje.info

Sicilija

SICILIJA

letovanje 2016.

Sicilija

Sicilija je najveće, najživopisnije i najintrigantnije ostrvo Mediterana zbog svoje istorije duge tri milenijuma, očaravajuće prirode, bogate kulturne baštine i živopisnih sela. Ostrvo pripada Italiji, ali je kao zemlja za sebe sa jedinstvenom tradicijom, drugačijim dijalektom, kuhinjom i neponovljivim ritmom života. Ona je je kao mediteranski svet u malom sa starogrčkim, starorimskim, vizantijskim, arapskim, španskim nasleđem.
Nalazi se oko 160 km severostočno od Tunisa, a od kopna je odvojeno Mesinskim moreuzom 3 km širokim na severu i 16 km širokim na jugu. Ostrvom dominira najveći i jedini živi vulkan u Evropi – Etna (3.340 m), sa oko 400 ugašenih i nekoliko aktivnih kratera.
Istorija je vrlo bogata, prvobitni stanovnici Sicilije činila su tri plemena: Sikanci koji su došli sa Pirinijeskog poluostvra, Elimi koji su došli sa Egejskog mora i najuticajniji Sikuli koji su došli sa kontinentalnog dela Italije oko 1200. godine pre nove ere. Nakon njih došli su Grci, Rimljani, Vizantinci, Arapi … A, za ovo ostrvo su sigurno i glavne asocijacije – italijanska mafija i remek-delo filmske umetnosti – film “Kum”.
Palermo je peti po veličini grad Italije, glavni grad i središte Sicilije i nekadašnje sedište čuvene sicilijanske mafije. Ukoliko ste ljubitelj filma „Kum“ imate priliku da uživo vidite autentičnu scenografiju. Savoca i Forca d’Agro su sela u kojima su snimane neke scene ovog filmskog klasika. Takođe ćete imati mogućnost i da posetite čuveni bar „Vitteli“ gde je sedeo Majkl Korleone i gde možete kupiti suvenire.

Đardini Naksos Sicilija

Đardini Naksos Sicilija

Svakako ne propustite da probate sicilijanska vina, čuvene kanole – najpoznatiju lokalnu poslasticu pravljenu od sira „rikota“.

Letovanje Sicilija – ponuda hotela

[pt_view id=”c351e37a42″]

Sicilija – ponuda izleta

Fakultativni izleti

Etna (produženi poludnevni izlet)
Najviši živi vulkan u Evropi, visok 3340 m, sa oko 400 ugašenih i nekolicinom aktivnih kratera. Odlazak do visine od 1900 m, slobodno vreme za individualnu šetnju oko kratera nastalih pre 100 godina ili mogućnost odlaska do najmlađeg, još uvek aktivnog kratera na visini od 2900 m uz doplatu.
U zavisnosti od broja prijavljenih putnika cena izleta krece se od 30 – 60€

Katanija (poludnevni izlet)
Poseta drugom po veličini gradu Sicilije. Panoramsko razgledanje grada sa posetom katedrali i slobodnim vremenom za individualno razgledanje.
U zavisnosti od broja prijavljenih putnika cena izleta krece se od 30 – 50€

Palermo i Monreale (celodnevni izlet)
Palermo je izuzetno živ grad, pun kontrasta, sa prelepim gradskim trgovima i katedralom, čiji siromašni kvartovi govore o naličju života ovog grada. Obilazak obuhvata panoramsku vožnju po centru grada (trgovi Quattro Canti, Pretoria, Risorgimento, Marina, pozorišta). Slobodno vreme za individualna razgledanja. U poslepodnevnom razgledanju posećuje se Monreale, koji je vekovima bio sedište sicilijanskih kardinala, katedrala posvećena sveticama zaštitnicama grada kao i katedrala u Monrealu ukrašena mozaicima i manastir čija bogata kolekcija predmeta svedoči o istoriji ostrva.
U zavisnosti od broja prijavljenih putnika cena izleta krece se od 55 – 75€

Sicilijanska sela (poludnevni izlet)
Tipična sela povučena od očiju javnosti, oslikavaju poseban šarm i autentičnost ovog mediteranskog ostrva, mnogima poznatog po „Mami“ (Cosa Nostra). Poseta mestima Forza d ‘Agro i Savoca, poznatim kao scenografija za snimanje filmskog serijala „Kum“. Poseta lokalnim crkvama i malom etnografskom muzeju.
U zavisnosti od broja prijavljenih putnika cena izleta krece se od 25 – 40€

Sirakuza (celodnevni izlet)
Sirakuza je grad koji su osnovali Grci 735. godine p.n.e. Grad u kome su se izmešali razni stilovi, naročito vidljivi na ostrvu Ortiđa, koje predstavlja, staro gradsko jezgro. Mnogima je poznat po čuvenom matematičaru Arhimedu, koga su u Sirakuzi ubili rimski legionari. Obilazi se zona arheološkog parka sa grčkim pozorištem i pećinom zvanom „Dionizijevo uvo“, centar grada (Arhimedov trg, fontana Aretuze) sa posetom katedrali. Kratko slobodno vreme.
U zavisnosti od broja prijavljenih putnika cena izleta krece se od 55 – 70€

Agriđento i P. Armerina (celodnevni izlet)
Izlet za ljubitelje istorije i umetnosti. Rimska vila u Pjaca Armerini čuvena je po 3500 m² mozaika na kojima su oslikane razne mitološke scene. Poseta čuvene Doline hramova, (Konkordije, Here, Herkula) velelepnih ostataka hramova nastalih krajem VI i početkom V veka p.n.e.
U zavisnosti od broja prijavljenih putnika cena izleta krece se od 70 – 80€

Isola Bella (poludnevni izlet)
Brodski izlet koji vodi do ostrva Isola Bella, pauza za kupanje u uvali Spisone i kod plave pećine uz osveženje.
U zavisnosti od broja prijavljenih putnika cena izleta krece se od 20 – 40€

Eolska ostrva – Lipari (celodnevni izlet)
Poseta ostrvima vulkanskog porekla čije crne plaže predstavljaju neverovatan kontrast u odnosu na plavetnilo Tirenskog mora. Odlazak do mesta Milazzo autobusom a zatim trajektom do ostrva Lipari i Vulcano. Kupanje na ostrvima (crna peščana plaža Vulcana) uz individualnu posetu mestu Lipari. Izlet je namenjen samo sunčanju i kupanju. U zavisnosti od broja prijavljenih putnika cena izleta krece se od 70 – 80€

Kalkulacija je rađena za najmanje 100 putnika.

[su_gmap width=”1100″ address=”Italy, Sicily”]