021.4721244 info@letovanje.info

EGIPAT

Egipat nisu samo piramide i kulturno istorijski spomenici, već je to i predivno Crveno more koje nudi nezaboravno ronjenje, interesantan noćni život, luksuzni hoteli i restorani, romantična krstarenja Nilom kao i bogat kulturni život.

Letovanje u Egiptu

Egipat (arapski: Misr) ili službeno Arapska Republika Egipat površine od 1.001.450 km2, većim delom leži na severoistoku Afričkog kontinenta, dok se manji deo teritorije, Sinajsko poluostrvo, nalazi na području Azije. Na zapadu se graniči sa Libijom, na jugu sa Sudanom, na severu je okružen Sredozemnim morem, a na istoku se graniči sa Izraelom i Gazom. Prostire se uglavnom uz deltu reke Nil, zauzimajući istovremeno i velike površine Libijske pustinje na zapadu i jugu, te Arapske pustinje na istoku. Nalazi u suptropskom pojasu, leti vlada velika vrućina, koja raste kako se ide prema jugu, gde praktično i nema padavina. Padavine su retke u delti, gde iznose oko 50 mm godišnje.

Egipat predstavlja jednu od najstarijih civilizacija sveta (stare oko 5.000 godina) za čije su stvaranje najzaslužniji faraoni. Za vreme starog carstva kraljevi IV dinastije Keops, Kefren i Mikerin sagradili su veličanstvene piramide, jedno od 7 svetskih čuda starog sveta, pred kojima već vekovima stražari misteriozna sfinga. Na obalama najvažnije afričke reke, Nila drevni spomenici beleže smene civilizacija: hram u Karnaku, Dolina Kraljeva, čuveni Kolosi, hram kraljice Hatshepsut, Ramzesova grobnica, Izidin hram i drugi. Nakon faraonskog perioda, Egipat je pao pod uticaj helenizma, hrišćanstva i islamske kulture.Glavni grad Egipta je Kairo, najveći grad u Africi, sedište kulture, nauke i ekonomije. Nakon mnogo godina ratovanja i stradanja, smena vladara i dinastija, Egipat iako najgušće naseljena zemlja arapskih naroda postaje samostalna država tek u 20-tom veku nakon oslobađanja od engleskog kolonijalizma. Danas je jedna od najposećenijih destinacija sveta u kojoj se trag prošlosti savršeno uklapa sa savremenim i modernim.

Egipat nisu samo piramide i kulturno istorijski spomenici, već je to i predivno Crveno more koje nudi nezaboravno ronjenje, interesantan noćni život, luksuzni hoteli i restorani, romantična krstarenja Nilom kao i bogat kulturni život.

U ponudi za letovanje Egipat nalaze se poznata turistička mesta, kao što su: Hurgada, Sharm el Sheikh

EGIPATSKA LETOVALIŠTA

Hurgada

Hurgada, biser Egipatske obale, nalazi se na obali Crvenog mora koje turisti sa puno razloga zovu “More sa sedam boja”. Postoje 2 turistička dela grada: Sakala i Memša. Klimatski uslovi u Hurgadi su mnogo povoljniji u smislu niže temperature, što je za područje Afrike izuzetno važno.

Sharm el Sheikh

Sharm El Sheikh mondensko letovalište u Egiptu, nalazi se na 480 km od Kaira, na samom jugu sinajskog poluostrva, u azijskom delu Egipta. Sharm El Sheikh mondensko letovalište u Egiptu. d ribarskog sela naseljenog isključivo beduinima, u kratkom roku postaje ekskluzivno letovalište bogatih Egipćana

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno nas kontaktirajte

Petra Drapšina 31
21000 Novi Sad, Srbija

+381 21 4721244
+381 61 4721244

info@letovanje.info

pošaljite nam poruku

15 + 3 =