Kušadasi

KUŠADASI

letovanje 2015.

KušadasiKušadasi je najpopularnije letovalište na turskoj obali Egejskog mora. Nalazi se 90km južno od Izmira, trećeg grada po veličini u Turskoj, a nasuprot grčkog ostrva Samos. Kušadasi u prevodu znači “ostrvo ptica”, a simbol grada predstavlja drevna tvrdjava iz XV veka koja se nalazi na Golubijem ostrvu, pored gradske plaže. Nekada je grad bio veliko gusarsko uporište, a pečat su mu dali mnogi narodi i osvajači, Grci, Persijanci, Rimljani, Vizantijci, krstaši, o čemu svedoče mnogi arheoloških ostaci oko samog grada. Kušadasi ima tipičnu mediteransku klimu sa toplim letima i blagim zimama, što omogućava da turistička sezona traje dosta dugo. Nekada je Kušadasi bio malo ribarsko naselje, a danas je mesto za letovanje velikog broja turista. Glavni ukras ovog lepog i bezbednog grada (oko 60000 stanovnika) su prelepe peščane plaže, Long Beach (20km), Ladies Beach (2km), Kustur Beach (4.5km) i Pamucak Beach (12km), koje privlače veliki broj turista iz celoga sveta. Veliki broj peščanih plaža kraj toplog, bistrog mora pružaju atraktivnu zabavu, kao što su: jedrenje, skijanje na vodi, odbojka na plaži…

Kušadasi Turska

U samom centru Kušadasija nalazi se Veliki bazar gde se nude raznovrsni artikli za svačiji ukus i džep pružiće Vam osećaj pravog Orijenta, a podrazumeva se da je cenkanje nezaobilazno. Preporučujemo Vam izlete iz Kušadasija u pratnji profesionalnih vodiča do ostataka drevnog grada Efesa, Troje, Pamukkala, Kleopatrinog kupatila, tradicionalnog sela Širinče… U arhitekturi mesta dominiraju evropski i mediteranski stil, tako da će Vas na klasičan orijent podsetiti samo egzotični mirisi vrsnih domaćih kulinarskih specijaliteta. Ceo grad se prostire na više od deset kilometara, ali je izvanredno povezan “dolmošima”- minibusevima, koji su vrlo jeftini i koji prolaze na svakih par minuta,tako da će Vam u svako doba biti lako dostupan centar ili bilo koja plaža. Za mlade i one koji se tako osećaju Kušadasi nudi čuveni Bar street (ulicu barova), gde Vas očekuje neverovatan provod do ranih jutarnjih časova.

Pored letovališta Kušadasi u ponudi za letovanje 2015. nalaze se poznata turistička mesta u Turskoj, kao što su: Bodrum, Marmaris, Sarimsakli, Alanja, Antalija, Lara, Kemer, Side i Belek.

USKORO…