Letovanje Turska 2015.

letovanje turska, letovanje turska 2014

Turska je država u jugozapadnoj Aziji. Teritorija Turske leži na dva kontinenta: 3% u Evropi- Trakija, a ostatak od 97% u Aziji- Anadolija. Turska se graniči sa Grčkom i Bugarskom na zapadu, sa Gruzijom, Jermenijom, Azerbejdžanom i Iranom na istoku, sa Irakom i Sirijom na jugu. Turska se nalazi na obalama Crnog mora, Mramornog mora, Egejskog mora i Sredozemnog mora, što je čini zanimljivim turističkim odredištem.

Ponuda letovanje Turska 2015.

U ponudi za letovanje 2015. nalaze se poznata turistička mesta u Turskoj, kao što su: Kušadasi, Bodrum, Marmaris, Sarimsakli, Alanja, Antalija, Lara, Kemer, Side i Belek.

Provedite leto 2015. u Turskoj…

Letovanje Turska – Egejska obala

Letovanje Turska KušadasiKušadasi
Kušadasi je najpopularnije letovalište na turskoj obali Egejskog mora. Nalazi se 90km južno od Izmira, trećeg grada po veličini u Turskoj a nasuprot grčkog ostrva Samos.
Letovanje Turska BodrumBodrum
Bodrum je jedno od najekskluzivnijih letovališta na turskoj rivijeri i nalazi se na granici Egejskog i Sredozemnog mora. Bodrum je izuzetno lep mediteranski grad, a ujedno je i najstariji turistički centar Turske.
Letovanje Turska MarmarisMarmaris
Marmaris je veoma popularno letovalište u Turskoj, nalazi na granici Sredozemnog i Egejskog mora i smešteno je u zalivu sa zelenim brdima u pozadini.
Letovanje Turska SarimsakliSarimsakli
Sarimsakli se, kao mesto na turističkoj mapi Turske, pojavio pre oko 15 godina. Nalazi se u regiji Ajvalik, koja je pod zaštitom države, locirana je naspram grčkog ostrva Lezbos

Letovanje Turska – Sredozemna obala

Letovanje Turska AlanjaAlanja
Alanja je jedno od najpopularnijih letovališta u Turskoj udaljeno je oko 130 km od Antalije gde se nalazi najbliži aerodrom.
Letovanje Turska AntalijaAntalija
Antalija je glavni i najveći grad Sredozemne oblasti Turske, a sa više od milion poseta godišnje važi za turističku prestonicu Turske.
Letovanje Turska KemerKemer
Kemer se nalazi u Antalijskom zalivu, 40 kilometara zapadno od Antalije i jedno je od najpoznatijih i najluksuznijih letovališta Turske.
Letovanje Turska SideSide
Side se nalazi 55 kilometara istočno od Antalije, na poluostrvu dužine 800 i širine 300 metara, sa plažama sa obe strane poluostrva i praktično je sa skoro svih strana okruženo zlatnom peščanom plažom.
Letovanje Turska BelekBelek
Belek je novo, moderno turističko naselje udaljeno 30 min. od Antalije. Tu se nalaze najluksuzniji hoteli na dugim peščanim plažama, okruženim borovim šumama, eukaliptusima, i divno uredjenim baštama.

Informacije za turiste

Glavni grad- Ankara
Službeni jezik- Turski
Broj stanovnika- oko 70 miliona
Klima na primorju- mediteranska sa toplim i suvim letima, i blagim, vlažnim i hladnim zimama
Valuta- Turska lira
Vremenska zona- +1 sat u odnosu na vreme u Srbiji
Telefon- pozivni za Tursku kada se zove iz inostranstva je 0030, a pozivni za Srbiju je 00381

Nacionalni praznici:
Nova Godina- 1. januar
Dan nacionalnog suvereniteta i Dan dece- 23. april
Komemoracija Ataturka i Dan sporta i mladosti- 19. maj
Dan pobede- 30. avgust
Dan republike- 28. (pola dana) i 29. oktobar

Verski praznici:
Şeker Bayramı- praznik koji pada na kraj Ramazana, vremena posta. Uobičajeno se slatkiši razmenjuju kao pokloni. U ruralnijim i konzervativnijim sredinama možda će biti teže jesti ili piti u javnosti tokom perioda Ramazana.
Kurban Bayramı- Tradicionalno ovca ili krava se žrtvuje na ovaj dan i meso se daje siromašnima, prijateljima, porodici i komšijama

Diplomatsko predstavništvo Turske u Srbiji
Adresa: Krunska 1, 11000 Beograd
Tel.: +381-11-333 24 00
Diplomatsko predstavništvo Srbije u Turskoj

Ambasada u Ankari
Adresa: Paris Caddesi 47, P.K.28 Ka vaklidere, TR-ANKARA, TURKEY
Tel: +90312 / 426-02-36, 426-24-32

Konzulat u Istanbulu
Adresa: 1 Gazeteciler Sitesi, 23, Temmuz Sokak No. 8, Esentepe
34419 SISLI – ISTANBUL, TURKEY
Tel: +90212 / 213-76-86