Letovanje Egipat

Egipat

Egipat (arapski: Misr) ili službeno Arapska Republika Egipat površine od 1.001.450 km2, većim delom leži na severoistoku Afričkog kontinenta, dok se manji deo teritorije, Sinajsko poluostrvo, nalazi na području Azije. Na zapadu se graniči sa Libijom, na jugu sa Sudanom, na severu je okružen Sredozemnim morem, a na istoku se graniči sa Izraelom i Gazom. Prostire se uglavnom uz deltu reke Nil, zauzimajući istovremeno i velike površine Libijske pustinje na zapadu i jugu, te Arapske pustinje na istoku.Nalazi u suptropskom pojasu, leti vlada velika vrućina, koja raste kako se ide prema jugu, gde praktično i nema padavina. Padavine su retke u delti, gde iznose oko 50 mm godišnje.

Egipat predstavlja jednu od najstarijih civilizacija sveta (stare oko 5.000 godina) za čije su stvaranje najzaslužniji faraoni. Za vreme starog carstva kraljevi IV dinastije Keops, Kefren i Mikerin sagradili su veličanstvene piramide, jedno od 7 svetskih čuda starog sveta, pred kojima već vekovima stražari misteriozna sfinga. Na obalama najvažnije afričke reke, Nila drevni spomenici beleže smene civilizacija: hram u Karnaku, Dolina Kraljeva, čuveni Kolosi, hram kraljice Hatshepsut, Ramzesova grobnica, Izidin hram i drugi. Nakon faraonskog perioda, Egipat je pao pod uticaj helenizma, hrišćanstva i islamske kulture.Glavni grad Egipta je Kairo, najveći grad u Africi, sedište kulture, nauke i ekonomije. Nakon mnogo godina ratovanja i stradanja, smena vladara i dinastija, Egipat iako najgušće naseljena zemlja arapskih naroda postaje samostalna država tek u 20-tom veku nakon oslobađanja od engleskog kolonijalizma. Danas je jedna od najposećenijih destinacija sveta u kojoj se trag prošlosti savršeno uklapa sa savremenim i modernim.
Egipat nisu samo piramide i kulturno istorijski spomenici, već je to i predivno Crveno more koje nudi nezaboravno ronjenje, interesantan noćni život, luksuzni hoteli i restorani, romantična krstarenja Nilom kao i bogat kulturni život.

U ponudi za letovanje Egipat nalaze se poznata turistička mesta, kao što su: Hurgada, Sharm el Sheikh i Taba …

Provedite leto 2015. u Egiptu…

LetovalištaKrstarenjaInformacije za turisteMapa

letovanje hurgada,hurgadaLetovanje Hurgada

Hurgada, biser Egipatske obale, nalazi se na obali Crvenog mora koje turisti sa puno razloga zovu “More sa sedam boja”. Postoje 2 turistička dela grada: Sakala i Memša. Klimatski uslovi u Hurgadi su mnogo povoljniji u smislu niže temperature, što je za područje Afrike izuzetno važno.


shram el sheikh,letovanje sharm el sheikhLetovanje Sharm el Sheikh

Sharm El Sheikh mondensko letovalište u Egiptu, nalazi se na 480 km od Kaira, na samom jugu sinajskog poluostrva, u azijskom delu Egipta. Sharm El Sheikh mondensko letovalište u Egiptu. d ribarskog sela naseljenog isključivo beduinima, u kratkom roku postaje ekskluzivno letovalište bogatih Egipćana


Letovanje Taba, leto Taba, Taba hoteliLetovanje Taba

Taba pored prelepih peščanih plaža, prozirnog tirkiznog mora, veličanstvenih koralnih grebena, je mesto i sa dosta uvala i laguna. Kao takva savršeno je mesto za ljubitelje gnjuranja i ronjenja. Pored prirodnih lepota kojima obiluje, tu je i skoro renovirana Salah El-Din tvrđava na ostrvu Faraona

uskoro…

Informacije za turiste

Glavni grad- Kairo
Službeni jezik- Arapski
Broj stanovnika- oko 73 miliona
Valuta- Egipatska funta
Vremenska zona- +1 sat u odnosu na vreme u Srbiji
Klima- Klimu odlikuju vruća i suva leta i tople zime, tj. topli periodi od maja do septembra i hladni od novembra do marta.
Telefon- pozivni za Egipat kada se zove iz inostranstva je 0020, a pozivni za Srbiju je 00381

Nacionalni praznici:

Ejd al Fitr (mali Bajram), trodnevna proslava kojom se obeležava kraj Ramadana ;
Ejd el Kebir (veliki Bajram), koji obeležava period Hadža, ili hodočasništva u Meku ;
1. januar : Nova godina (neradni dan samo za banke) ;
7. januar : Koptski Božić ;
januar : maraton od Luksora do Gize – praznik proleća ;
22. februar : Dan jedinstva ;
Šam en Nesim („udisati vazduh“), egipatski praznik koji potiče iz faraonskog doba, prvi ponedeljak posle koptskog Uskrsa, slave ga svi Egipćani (muslimani i kopti) ;
25. april : Sinajska godišnjica (oslobođenje od izraelske okupacije) ;
1. maj : Praznik rada ;
18. jun : Dan Republike ;
23. jul : Državni praznik, slavi se 4 dana, godišnjica revolucije ;
6. oktobar : Praznik oružanih snaga, obeležavanje pobede nad Izraelom 1973. ;
24. oktobar : Praznik Sueca ;
oktobar : Reli faraona ;
oktobar i februar : festival kulture u Abu Simbelu ;
novembar : komemoracija otkrića faraonskih grobnica ;
23. decembar : Praznik pobede

Diplomatsko predstavništvo Egipta u Srbiji

Adresa: Andre Nikolića 12, Beograd
Telefon: +381 (0)11 265 05 85, 265 12 25

Diplomatsko predstavništvo Srbije u Egiptu

Adresa: 33, Al Mansour Mohamed St., ZAMALEK, CAIRO
ARAB REPUBLIC OF EGYPT
Telefon +202 / 2735-40-61, 2736-54-94, 2736-70-94