Kipar

Kipar

Kipar, letovanje Kipar 2016Kipar se nalazi u istočnom delu Sredozemnog mora, na raskršću puteva između Evrope, Azije i Afrike i treće je po veličini ostrvo u Evropi posle Sicilije i Sardinije. Zahvaljujući izuzetnoj klimi (sa 340 sunčanih dana godišnje ima epitet najsunčanije zemlje) i bogatom kulturnom nasledju sa antičkim gradovima Salamis, Kurion i Amatusom, Kolosi dvorac u Limasolu, Pafos tvrdjava predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija koju poseti 2,4 miliona turista u toku godine. Glavni grad Kipra je Nikozija. Ostrvo ima oko 820.000 stanovnika od čega su oko 80% pravoslavnih Grka, 10% Turaka i oko 10% ostalih etničkih grupa. Kipar ima jako razvijen turizam zahvaljujući bogatoj istoriji, lepo uredenim letovalištima – na cijim ulicama se mogu videti mnogi luksuzni automobili, ljubaznim i odmerenim ljudima, kvalitetnim, dobro opremljenim hotelima, toploj mediteranskoj klimi, prelepim plažama, zanimljivim dešavanjima kako na plažama tako i u nocnim klubovima, kvalitetnom vinu, dobrom šopingu. Plaže su uglavnom peskovite i od sitnog šljunka, a more je izuzetno čisto.

Leto 2016.

U ponudi za letovanje na Kipru 2016. nalaze se poznata turistička mesta, kao što su: Limasol, Larnaka, Pafos i Aja Napa …

Provedite leto 2016. na Kipru…

LimasolLarnakaAja NapaPafosProtarasCenovnikInformacije

Limasol

Limassol je drugi grad po veličini, posle glavnog grada Nikozije, predstavlja glavnu trgovačku luku i važan turistički centar, a od aerodroma Larnake udaljen je oko 65 km. Letnja sezona traje od marta/aprila do novembra. Limasol ima prelepu peščanu plažu sa dugim i lepo uređenim šetalištem uz more. Letovalište se preporučuje porodicama, mladima i parovima, jer ima veliki izbor restorana, barova, noćnih klubova, firmiranih butika…

Larnaka

Grad Larnaka je udaljen 5km od najvećeg međunarodnog aerodroma na Kipru – Larnaka. Nalazi se na jugoistočnoj obali i najstariji je grad na ostrvu a ujedno i luksuzno letovalište u čiju luku dolaze turisti sa skupim jahtama. Grad Larnaka ima peščanu plažu, opremljenu suncobranima, ležaljkama, tuš kabinama, a mnoge plaže nagrađene su plavom zastavicom.

Aja Napa

Aja Napa – nalazi se oko 40 km od aerodroma Larnake. Poznato je po božanstvenim belim peščanim plažama nosiocima plave zastave EU, zbog kristalno providne tirkizne vode i brojnih sadržaja koje nude. Osim što je poznato porodično letovalište, ovo mesto je poslednjih godina postalo i „prestonica zabave“ sa preko 150 barova i diskoteka, pa je poznato i pod imenom „kiparska Ibica“.

Pafos

Pafos – legendarno mesto rodjenja boginje ljubavi i lepote, Afrodite, nalazi se u jugozapadnom delu ostrva, 110km udaljen od aerodroma Larnake. UNESCO je stavio ceo grad na listu svetske kulturne baštine. Duž obale Pafosa postoji veliki broj malih peščanih plaža koje su popularne za porodice sa decom zbog sadržaja koje nudi i mnogobrojnih taverni. Najviša prosečna temperatura (maj – novembar) iznosi oko 28˚C, dok temperatura mora oko 25˚C.

Protaras

Protaras – Živopisno turističko naselje koje se proteže duž „Fig Tree Bay“ (zaliv smokava) na jugoistočnoj obali ostrva, na oko 45km od aerodroma Larnake. Protaras karakterišu peščane plaže, mirna i topla voda tako da su idealne za porodice sa decom. Najviša prosečna temperatura (maj – novembar) iznosi oko 30˚C, dok temperatura mora oko 25˚C. U Protarasu se nalazi manji vodeni park, idealan za porodice sa malom decom.

Cenovnik Kipar

Upitnik

Slanje upitnika ne znači i automatski potvrđenu rezervaciju. Popunite upitnik i pošaljite rezervaciju. Kontaktiraćemo Vas u najkraćem roku…

Vaše ime (obavezno)

Kontakt telefon (obavezno)

Vaša e-mail adresa (obavezno)

Zanima me smeštaj u mestu:

Objekat:

Smeštaj / vrsta sobe:
1/11/21/31/41/51/61/71/8

Polazak ili prijava u hotel

Povratak ili odjava iz hotela

Broj odraslih putnika

Broj dece 2-12 godina

Broj dece do 2 godine

Vrsta prevoza
autobusomavionomsopstvenim prevozom

Napomena

Kako bi izbegli zlonamerne poruke popunite polja
captcha

Informacije za turiste

Republika Kipar
Glavni grad- Nikozija
Službeni jezik- Grčki
Broj stanovnika- oko 780.000
Valuta- Kiparska funta
Vremenska zona- +1 sat u odnosu na vreme u Srbiji
Klima- Mediteranska
Telefon- pozivni za Kipar kada se zove iz inostranstva je 00357, a pozivni za Srbiju je 00381

Diplomatsko predstavništvo Kipra u Srbiji

Adresa: Generala Save Grujića 18, Beograd
Telefon: +381 (0)11 362 00 02

Diplomatsko predstavništvo Srbije na Kipru

Adresa: 2, Vasilissis Olgas Str., Engomi,
1903 NICOSIA, CYPRUS
Telefon +35722 / 777-511, 772-924

PLAŽE

Plaže su uglavnom peskovite i od sitnog šljunka. More je izuzetno čisto.

Ladies Mile – peščano-šljunkovita plaža i prostire se na 8km. Nalazi se 4km zapadno od Limasola u blizini Britanske vojne baze. Na plaži nema hlada, tako da lokalno stanovništvo donosi svoje suncobrane, a plaža je idealna za ljubitelje veslanja i jedrenja na dasci.

Guvernerova plaža – nalazi se na pola puta između Larnake i Limasola, na nekih 30km od Limasola i lako je dostupna jer do nje saobraćaju lokalni autobusi. Peščana plaža sa stenovitim delom, te je idealna za ljubitelje ronjenja i ribolov.

Kourion plaža – velika peščano-šljunkovita plaža i jedna od najspektakularnijih plaža u Limasolu. Od Limasola je udaljena oko 17km. Vodeni sportovi, kao što su jedrenje, surfovanje idealni su u ovom području, jer ponekad ima vetra. Plaža je posebno interesantna jer se pored plaže nalaze ostaci antičkog grada Kurion.

Afroditina plaža (Aphrodite’s Rock / Petra Tou Romiou) – šljunkovita plaža 25km istočno od Pafosa. Proglašena od mnogih za najpopularniju plažu na Kipru i skoro da je mitski deo ostrva jer legenda kaže da je upravo ovo mesto rođenja Afrodite, grčke boginje ljubavi, plodnosti i lepote. Na ovoj plaži se organizuju brojna venčanja.

Nissi plaža – Najpoznatija plaža u Ayia Napi, nalazi se na oko 3km od centralnog trga. Ova plaža je veoma popularna kod mlađih ljudi zbog žurki koje se održavaju nekoliko puta nedeljno u toku letnje sezone. Ova peščana plaža je dobro zaklonjena od vetra i olakšava uživanje u svim vodenim sportovima. Na samo 400m istočno od nje nalazi se manja plaža Sandy Bay koja je idealna za porodice sa decom zbog kristalno čiste i relativno plitke vode takođe dobro zaštićene od vetra.

Coral Bay – jedna od najlepših plaža na ostrvu, nalazi se svega 11km od Pafosa. Pokrivena belim peskom, a za decu je napravljen mali zaliv gde mogu bezbedno da se kupaju. Ovde su popularni mnogobrojni sportovi na vodi (jedrenje, skijanje, ronjenje..)

Lara Bay – ova peščana plaža nalazi se severno od Pafosa na poluostrvu Akamas. Plaža je stanište karetta kornjača a isto tako se spominje da je ovde viđena retka i ugrožena vrsta mediteranske foke poznatije kao mediteranska medvedica. More je veoma čisto, ali plivači moraju biti oprezni jer može doći do iznenadne pojave talasa i promene dubine vode.

Inline
Inline