Krit

Krit – letovanje 2015.

Krit, ostrvo Krit, letovanje Krit, Krit avionom 2015
Letovanje Krit

Krit je sa površinom od 8.261 km2 je najveće grčko ostrvo i peto ostrvo u Mediteranu posle Sicilije, Korzike, Sardinije i Kipra. Obale ostrva Krit zapljuskuju tri mora Libijsko, Egejsko i Jonsko, pa Krit ujedno obeležava granicu između Evrope i Afrike. Kritska civilizacija je ponikla na ostrvu Kritu negde 3.000 godina pre nove ere, a po legendi bog Zevs, brhovni bog grčke mitologije je rođen na Kritu, u pećini na jednoj zaravni koja je danas poznata kao dolina „hiljadu vetrenjača“. Ovde je osnovana prva velika evropska civilizacija – Minojska kultura koja se proširila na kopneni deo okolnih zemalja.Iz tog perioda datiraju i gradovi palate poput Knososa, Festosa, Malie i Zarkosa.

Priroda Krita je čudesna – u samom centru se dižu planine, u njihovim dolinama su polja maslina, pomorandži i vinove loze, dok su duge peščane ili šljunkovite plaže isparcelisane grebenima. Na severnoj srani ostrva se nalaze veći gradovi: Heraklion (glavni grad, luka i aerodrom) Hanja, Retimno i Agios Nikolaos ujedno i turistički centri gde boravi najveći broj turista, dok se na južnoj strani nalaze se manja, mahom ribarska mesta. U prošlosti, glavna privredna grana bila je uzgajanje masline i vinove loze, proizvodnja vina, maslinovg ulja i meda, dok je danas je celokupna privreda okrenuta ka turizmu. Krit je nadaleko poznat po dobrom vinu i još boljoj i zdravoj hrani zbog čega Krićani spadaju među najdugovečnije narode na svetu. Tradicionalne gurmanske specijalitete možete probati u brojnim tavernama i restoranima. Ljubitelji aktivnog odmora mogu otići na pešačku turu kroz klisuru Samaria, na neku od biciklističkih tura koje se organizuju na ostrvu ili zaroniti u kristalno čiste vode Libijskog mora. Grad Hersonisos koji se nalazi na 26 km od glavnog grada Herakliona, je grad koji živi dan i noć,a poznat je po prelepim hotelima, restoranima, tavernama i ima jako bogat noćni život. Hersonisos ima dugačke peščane plaže. Agios Nikolaos je još jedno popularno turističko mestašce, slikovit gradić u jugistočnom delu ostrva bogat tavernama, restoranima i kafeima, u čijoj se okolini nalaze luksuzni hoteli i lepe plaže. Udaljen je 70 km od aerodroma i 72 km od Herakliona.

Ponuda 1Ponuda 2Rezerviši

Cenovnik 1

cenovnik krit

Upitnik

Slanje upitnika ne znači i automatski potvrđenu rezervaciju. Popunite upitnik i pošaljite rezervaciju. Kontaktiraćemo Vas u najkraćem roku…

Vaše ime (obavezno)

Kontakt telefon (obavezno)

Vaša e-mail adresa (obavezno)

Zanima me smeštaj u mestu:

Objekat:

Smeštaj / vrsta sobe:
 1/1 1/2 1/3 1/4 1/5 1/6 1/7 1/8

Polazak ili prijava u hotel

Povratak ili odjava iz hotela

Broj odraslih putnika

Broj dece 2-12 godina

Broj dece do 2 godine

Vrsta prevoza
 autobusom avionom sopstvenim prevozom

Napomena

Kako bi izbegli zlonamerne poruke popunite polja
captcha